- Det har vel egentlig ikke gått helt opp for meg ennå. Familien min har bodd her og drevet gården siden 1600-tallet, og det har ikke vært i tankene mine engang at noe slikt kunne skje, forteller sauebonde Nils Arild Heggdal fra Flåm.

Han sikter til flommen som rammet Vestlandet sent i oktober i fjor. Flere hundre ble evakuert fra sine hjem, bolighus gikk tapt og broer kollapset som en følge av flommens herjinger.

Uvirkelig og trist

- Totalt mistet vi seks bygninger. Driftsbygget forsvant. Kårhuset, der moren min bodde, er revet ned. To fjøs og røykehuset forsvant i vannmassene. I tillegg til ei smie som bestefaren min satte opp i sin tid. Stort sett alt ble borte, og det lille som er igjen er helt ødelagt, forteller han.

Hvordan kommer man seg videre etter en sånn opplevelse?

- Det som skjedde den dagen i oktober var uvirkelig – og utrolig trist. Men jeg og kona bestemte oss tidlig for å fokusere på det vi faktisk kan gjøre noe med. Det som er borte kommer aldri tilbake, uansett hvor mye vi ønsker det. Vi må bruke kreftene våre på å sette opp nye bygg, og sørge for at det fortsatt er grunnlag for å drive gården.

- Pengene kom med én gang

Heggdal er forsikret i Eika Forsikring gjennom sin lokalbank. Møtet med forsikringsselskapet etter flommen, var over all forventning.

- Jon Olav Nybakken, som ble vår kontaktperson, har vært helt enestående fra første dag. Vi hadde et møte i Lærdal først, og deretter en befaring av eiendommen. Der stilte vi og Eika med hver vår takstmann, som kom fram til samme konklusjon når det gjaldt skadeomfang. Forsikringspengene var på plass nesten før befaringen var ferdig, forteller Heggdal.

Nybakken er seniorkonsulent på skadeoppgjør bygning og løsøre, og kan bekrefte at banken har fokus på rask saksbehandling i denne typen tilfeller:

- Det er spesielt viktig at vi kommer fort i gang med takseringsprosessen, så kunden vet hva slags økonomisk erstatning han får. Deretter bestemmer han selv hvordan han forvalter pengene.

Tegner fjøs

For sauebonde Heggdal betød det at han raskt kunne planlegge hvordan han skulle få gården i gang igjen.

- Uten forsikring hadde jeg vært økonomisk ruinert. Det er snakk om titalls millioner kroner. Nå har jeg fått riktig erstatning for hver bygning, og vi får bygge opp tilsvarende bygninger etter dagens standard. Jeg er godt i gang med å tegne fjøs, og håper å få det opp til neste lammesesong, altså våren 2016.

Hvor gjør du av dyrene nå?

- Fram til jeg får satt opp mitt eget, leier jeg et fjøs – utgiftene til dette blir også dekket av Eika. Det går nok et par år før alt er satt opp, det krever jo litt planlegging å bygge opp en hel gård fra grunnen av. Men vi har kommet oss på beina igjen, og ser lyst på fremtiden.

Den heldige Eika-væren

Heggdal anser seg som heldig som valgte forsikring i Eika, og har en historie han mener symboliserer dette:

- Før flommen hadde jeg to værer stående i fjøset. En hadde jeg avlet sjøl og forsikret gjennom Eika. Den andre væren var forsikret en annen plass. Da flommen tok med seg fjøset, forsvant den andre væren og ble dessverre aldri sett igjen.

Og Eika-væren?

- Den ble skylt opp på den andre siden av elva, og er frisk og rask den dag i dag. Så det bringer nok kanskje litt lykke å være forsikret i Eika, avslutter den sympatiske sauebonden.

Spør oss om boligforsikring